Bij het opmaken van een e-mail template dien je rekening te houden met enkele regels omdat verschillende e-mail programma's zoals Outlook, Gmail,... je HTML en CSS anders zullen interpreteren en weergeven.

We raden je aan om je e-mail template voor te verzenden goed te testen in verschillende e-mail programma's.

Enkele basisregels

Breedte van je e-mail template

We raden je aan om een maximale breedte van 740 pixels te gebruiken voor je e-mail template en best 600 pixels breed.

Gebruik geen achtergrondafbeeldingen

Sinds Outlook 2007 is Microsoft gestopt met het ondersteunen van achtergrondafbeeldingen in Outlook.  Daarom kan je dit best vermijden.

Gebruik websafe lettertypen

Gebruik alleen lettertypen die standaard zijn opgenomen in alle besturingssystemen. Als je een ander lettertype wilt gebruiken, wordt deze vervangen door een standaard systeem lettertype (waarschijnlijk Times of Arial). Als je de e-mail leesbaar wilt houden, raden wij het gebruik van Arial, Verdana, Georgia of Trebuchet MS aan.

Voor een volledige lijst van systeemfonts: http://www.ampsoft.net/webdesign-l/WindowsMacFonts.html

Responsive

Zorg dat je belangrijkste info niet in een image zit. Deze kunnen fel verkleind worden op een smartphone. Tekst schaalt mee, dus blijft op alle schermgrootte's even leesbaar. Een combinatie van de twee is aan te raden.

Nuttige referentie:

Email standards project

Heel handige website waar alle regeltjes mooi samengevat zijn

http://www.email-standards.org/

Voorbeeld van een e-mail template

Hieronder een voorbeeld van een e-mail template.  Zorg er ook voor dat er bovenaan een link bij staat dat geadresseerden online de e-mail campagne kunnen lezen.

Wettelijk is het ook steeds verplicht om onderaan een uitschrijflink te voorzien. (OPT -OUT)